Χαρίκλεια Μυταρά στην εφημερίδα Αυγή

Δήλωση της Προέδρου του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας

Δήλωση της Προέδρου του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας Χαρίκλειας Μυταρά στην εφημερίδα Αυγή στις 20.06.2020, για την κατάργηση του μαθήματος των Εικαστικών από το Λύκειο.

Χαρίκλεια Μυταρά, ζωγράφος, Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας. Δεν το ανέχομαι…

Όσοι δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι ένας άνθρωπος μεγαλώνει ισορροπημένα αρχίζοντας από πολύ μικρός να χρησιμοποιεί όχι μόνο το μυαλό του, αλλά και τον ψυχισμό του, διαπράττουν πολύ μεγάλο λάθος. Διότι η τέχνη είναι η ψυχή μας. Αν αφαιρέσεις την τέχνη και ειδικά από τα παιδιά, είναι στη συνέχεια και ως ενήλικες καταδικασμένοι κι αυτοί και τα παιδιά τους και στη συνέχεια όλος ο λαός μας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πολύ καλά ποιοι είμαστε και δεν μπορούν να μας αφαιρούν την ψυχή από την ιδιοσυστασία μας. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους λαούς βέβαια, αλλά νομίζω ότι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει περίτρανα τη βαθιά σχέση μας με την τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μετά από 40 χρόνια που βοηθάω τη Χαλκίδα, το έχω διαπιστώσει, όπως και πολλοί άλλοι, τις αλλαγές που συντελούνται στους ανθρώπους όταν έρχονται σε επαφή με την τέχνη. Μακάρι το παράδειγμα της Χαλκίδας να το ακολουθήσουν και άλλες πόλεις και να αρχίσουν να ανθίζουν έτσι όπως το έχουν καταφέρει οι Χαλκιδαίοι. Θεωρώ λοιπόν ότι πρόκειται για μεγάλο λάθος, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις η κατάργηση του μαθήματος των Καλλιτεχνικών από το Λύκειο, που έτσι κι αλλιώς θα τις δούμε στο μέλλον μπροστά μας. Προσωπικά δεν το ανέχομαι.