Εργαστήρι Kοσμήματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 2020 -21

Το τμήμα κοσμήματος ξεκίνησε το 2000 ,έχοντας σαν σκοπό να μυήσει τους εκάστοτε συμμετέχοντες στο δημιουργικό χώρο του κοσμήματος .Πέρασαν πολλές γενιές μαθητριών –των ,αποκτήθηκε αρκετή εμπειρία έτσι ώστε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε σε αυτό που είμαστε τώρα .
Το κόσμημα δεν είναι μόνο εργαλεία και τεχνικές ,αλλά κρύβει πίσω του ένα πολύ σημαντικό θεωρητικό μέρος που χωρίς αυτό ,το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τεχνούργημα και όχι ένα έργο που μέσω αυτού εκφράζεται ο δημιουργός του .
Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα για να διαρκέσουν 3 χρόνια ,χωρις αυτό να σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να διακόψει όποτε θέλει .Αυτό έχει σαν συνέπεια τα τμήματα να αποτελούνται από αρχάριους ,μέσους και προχωρημένους .Επειδή το κόσμημα δεν τελειώνει σαν θεματική ποτέ και συνεχώς εξελίσσετε ,το επίπεδο του καθενός –μιας εξαρτάται από τον πόσο χρόνο αφιερώνει σε αυτό που αγαπά .
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε κατά βάση είναι τα μέταλλα και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε και άλλα φυσικά η τεχνητά υλικά .
Το βασικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία έτη και είναι το ακόλουθο .
Πρώτο έτος
Γνωριμία με τα εργαλεία και τη σωστή χρήση τους για να μπορέσουμε στη συνέχεια να μάθουμε να κόβουμε τα μέταλλα με τη σέγα και να τα λιμάρουμε για να τους δώσουμε την τελική τους μορφή .Η μορφή η το σχέδιο που θέλουμε, θα προέρχεται από το θεωρητικό μέρος του μαθήματος που στηρίζεται στις έννοιες του σημείου ,της γραμμής και του επιπέδου .Θα γνωρίσουμε τις ψυχρές συνδέσεις των μερών ενός κοσμήματος και στη συνέχεια όταν θα πάμε στις 3 διαστάσεις θα μάθουμε να συνδέουμε τα μέρη με τη χρήση της φωτιάς και της κόλλησης .
Δεύτερο έτος
Στο δεύτερο έτος μαθαίνουμε να φτιάχνουμε απλά τρισδιάστατα κοσμήματα ,δακτυλίδι κλειστό ,κρεμαστό στοιχείο για το λαιμό ,καρφίτσα πιθανόν και βραχιόλι ανάλογα με τον ρυθμό εργασίας που έχει η κάθε ομάδα .Στο δεύτερο έτος το θεωρητικό μέρος θα έχει για θέμα του τη σύνθεση και τις αναλογίες .Γνώσεις απαραίτητες για την εξέλιξη και την υλοποίηση μιας ιδέας .Ενδιάμεσα των θεματικών ασκήσεων θα υπάρχουν και εξειδικευμένα τεχνικά μαθήματα ανάλογα μα τις ανάγκες που προκύπτουν.
Τρίτο έτος
Στο τρίτο έτος γίνεται η σύνθεση όλων αυτών των γνώσεων και επιλέγουμε κάποιες θεματικές που η-ο κάθε συμμετέχουσα -χων επιλέγει για να ασχοληθεί και να αναπτύξει .Υπάρχει και η περίπτωση να δοθεί ένα θέμα και οι συμμετέχοντες να το προσεγγίσουν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο .
Απώτερος σκοπός των μαθημάτων είναι να ανακαλύψει η καθεμία η ο κάθε ένας ,τον δικό του τρόπο να εκφράζει αυτά που έχει μέσα του ,με το έργο του .Να ανακαλύπτει δηλαδή μέσω του έργου του την προσωπική του σφραγίδα .
Μετά το τρίτο έτος και αφού έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες τις εκθέτουμε στο κοινό της Χαλκίδας ,παράλληλα με ομιλίες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την θεματική που έχουμε δουλέψει.
Ημέρες Λειτουργίας των τριών τμημάτων: Τρίτη 16.00-20.00, Τετάρτη 9.00-13.00 και 16.00-20.00
Διδάσκων Άκης Γκούμας, Σχεδιαστής Κοσμημάτων